اندازه‌گیری قطر ستاره‌های دوردست

رصدهای با وضوح زاویه‌ای بالا (High angular resolution observations) در طول موج مرئی اطلاعات ارزشمندی راجع به اخترفیزیک ستاره‌ای در دسترس قرار می‌دهد. همچنین به محققان امکان اندازه‌گیری مستقیم پارامترهای بنیادی ستاره‌ها از جمله قطر ستاره‌ها و بررسی جو ستاره‌ای، قرص‌های پیرا-ستاره‌ای، کشیدگی ستارگانی که به سرعت در حال چرخش هستند و تپش‌های متغیرهای قیفاووسی فراهم می‌کند.

اندازه‌گیری قطر ستاره دوردست

به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست (اصلاح و ویرایش از اورانوس)، در مطالعه جدیدی دانشمندان سیستم تداخل سنجی شدت ستاره‌ای را که برای چهار تلسکوپ چرنکوف (Cherenkov) برای تصویربرداری ویریتاس (VERITAS) تهیه شده بود، استفاده کردند و توسط آن موفق به اندازه‌گیری قطر زاویه‌ای دو ستاره زیر میلی ثانیه به نام‌های بتا کلب اکبر و اپسیلون جبار شدند.

این کار در اصل برای اولین بار ۵۰ سال پیش انجام شده بود اما روش تداخل سنجی با شدت ستاره‌ای می‌تواند کاربردی ثانویه برای سایر رصدخانه‌های پرتوهای گاما از جمله آرایه تلسکوپ چرنکوف (CTA) داشته باشد.

نولان متیوز از دانشگاه یوتا گفت: روش تداخل سنجی در دستیابی به وضوح زاویه‌ای مورد نیاز برای حل برخی مسائل مربوط به ستارگان بسیار موفق بوده است و به ما توانایی انجام اندازه‌گیری‌های بسیاری داده و به نوبه خود به ما کمک بزرگی برای بهبود درکمان از سیستم‌های ستاره‌ای کرده است.

دیوید کیدا محقق اصلی از دانشگاه یوتا گفت: الکترونیک مدرن به ما امکان می‌دهد تا سیگنال‌های نوری حاصل از هر تلسکوپ را به صورت محاسباتی ترکیب کنیم.

دانشمندان با استفاده از ابزار پیشرفته و سیستم مذکور هر دو ستاره را برای چندین ساعت مورد مشاهده  و بررسی قرار دادند و در نهایت قطر آنها را اندازه‌گیری کردند آنها اعلام کردند قطرهای زاویه‌ای برای ستاره بتا کلب اکبر ۰.۵۲۳ میلی‌ثانیه و برای ستاره نظام یا اپسیلون جبار ۰.۶۳۱ میلی‌ثانیه است.

دانشمندان با استفاده از الکترونیک مدرن ثابت کردند که می‌توان داده‌های ده‌ها تلسکوپ را با هم جمع آوری کرد. اندازه‌گیری اینگونه موارد با سیستم تداخل سنجی با شدت ستاره‌ای در آینده به دانشمندان امکان می‌دهد ستاره‌هایی را با وضوح زاویه‌ای بی نظیر نیز مورد مطالعه قرار دهند.

 

منبع

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

دیدگاهتان را بنویسید