نام ماموریت چین در مریخ؛ پرتاب در ماه‌های آتی

سازمان فضایی چین با الهام از مفاهیم شعری باستانی در ادبیات کشور خود نامی منحصربه فرد برای سفر فضانوردان به مریخ انتخاب کرده‌.

تصویر مفهومی از ظاهر مریخ‌نشین و مزیخ‌نورد چینی
تصویر مفهومی از ظاهر مریخ‌نشین و مزیخ‌نورد چینی

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان (اصلاح و ویرایش از اورانوس)، دانشمندان چینی از چند سال پیش برای آماده‌سازی ارسال فضانورد به سیاره سرخ به مطالعه، تحقیق و شبیه سازی پایگاه فضایی مریخی در صحرای گبی و آموزش فضانورد پرداخته‌اند.

آژانس فضایی چین اعلام کرده است در طی ماه‌های آینده ماموریت سیاره مریخ خود را انجام خواهد داد و اکنون این ماموریت شروع و مراحلی از آن طی شده است.

سامانه آزمایش فرود مریخ‌نشین چین
سامانه آزمایش فرود مریخ‌نشین چین

نام ماموریت سفربه سیاره سرخ Tianwen 1 نام گذاری شده که برگرفته از شعری باستانی و طولانی از شاعری به نام Qu Yuan در ادبیات چین است. معنی این نام “جستجو برای حقیقت آسمانی” است.

دانشمندان چینی در سال گذشته میلادی اولین آزمایش مریخ‌نورد خود را برروی زمین انجام دادند تا درسال ۲۰۲۰ اولین ماموریت بدون سرنشین به سیاره سرخ را انجام دهند.

دانشمندان چینی در حال آماده‌سازی مریخ‌نورد برای آزمایش در تونل خلا
دانشمندان چینی در حال آماده‌سازی مریخ‌نورد برای آزمایش در تونل خلا

پایگاه شبیه سازی شده سیاره مریخ Mars Base 1 نام دارد که در صحرای مشهور گبی واقع شده است و حتی علاقه‌مندان سفر به سیاره سرخ می‌توانند از بخش‌هایی از این پایگاه فضایی که در سال‌های آینده مشابه آن در سیاره سرخ ساخته خواهد شد بازدید کنند.

نمای هوایی پایگاه مریخ 1 در صحرای گبی
نمای هوایی پایگاه مریخ 1 در صحرای گبی

تاکنون کشور‌های روسیه و آمریکا به سیاره سرخ، کاوشگر حاوی مریخ‌نورد ارسال کرده‌اند، مریخ‌نورد چینی‌ها قادر به شناسایی ساختار سیاره مریخ، اتمسفر و محیط سیاره خواهد بود و اطلاعات را به زمین ارسال می‌کند.

زنی ملبس به لباص فضایی در پایگاه مریخ 1 در صحرای گبی
زنی ملبس به لباص فضایی در پایگاه مریخ 1 در صحرای گبی

ماموریت مریخ سازمان فضایی چین از یک مدارگرد مریخی، مریخ‌نشین و مریخ‌نورد دارای ۶ چرخ است. این مریخ‌نورد برای شارژ خود از پنل خورشیدی بهره می‌گیرد و حاوی ۱۳ ابزار علمی برای مطالعه‌های مختلف در سیاره مریخ است.

بنا به اعلام کارشناسان چینی مطابق پیش‌بینی‌ها با ارسال سفینه فضایی درسال جاری، پیش از تیرماه سال 1400 سفینه فضایی به مدار سیاره مریخ می‌رسد و مریخ‌نورد ۲۰۰ کیلوگرمی ماموریت ۳ ماهه خود را شروع می‌کند.

درطول سال‌های اخیر چینی‌ها میلیارد‌ها دلار صرف پروژه‌های فضایی و تحقیقات علمی و نجومی کرده‌اند. از جمله دستاورد‌های کارشناسان چینی، انجام موفقیت آمیز ماموریت Chang’e-۴ به نیمه تاریک ماه بوده است.

محققان چینی همچنین درنظر دارند ماموریتی با سرنشین انسانی برای سفر به ماه تنظیم کنند. این ماموریت بنا به اعلام محققان چینی در دهه ۲۰۳۰ اجرایی خواهد شد.

اولین ماهواره چینی‌ها در اردیبهشت 1349 به فضا پرتاب شده است. پیش بینی می‌شود ماموریت Tianwen 1 شامل پرتاب فضاپیمایی با وزن ۵ تن به وسیله موشک Long March ۵ اواخر تیر یا مرداد سال جاری انجام شود.

موشک 57 متری لانگ مارچ 5
موشک 57 متری لانگ مارچ 5

سوخت موتور این موشک اکسیژن مایع خواهد بود. مدارگرد مریخی ماموریت Tianwen 1 دارای دوربین، رادار، طیف‌سنج کانی‌شناسی، تحلیل‌گر ذره‌ها و نیز دستگاه رله برای ارسال و دریافت فرامین مدار گرد مریخی به مریخ‌نورد است.

کارشناسان چینی دو منطقه فرود درسطح سیاره مریخ برای ماموریت خود در نظر گرفته‌اند که وسعتی برابر با ۱۰۰ در ۴۰ کیلومتر دارد.

دو سایت احتمالی فرود مریخ‌نشین چینی
دو سایت احتمالی فرود مریخ‌نشین چینی

از دیگر سو، ماموریت ارسال مریخ‌نورد مشترک آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی روسیه که به نام مریخ‌نورد رزالیند فرانکلین نام گذاری شده بود به دلیل همه گیری ویروس کرونا و بیماری COVID-۱۹ تا سال ۲۰۲۲ و قرارگیری در وضعیت مناسب پرتابی به تعویق افتاده است.

 

منبع

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

مطلب پیشنهادی

سلفی فضایی فضاپیمای چین ؛ کاوشگر تیان‌ون-1 در راه مریخ

کاوشگر مریخی تیان‌ون-1 (Tianwen-1) متعلق به چین، در فاصله نزدیک به 24 میلیون کیلومتری زمین …

دیدگاهتان را بنویسید