کشف دریاچه‌های جدید آب مایع زیر سطحی در مریخ

کاوشگر مارس اکسپرس متعلق به آژانس فضایی اروپا تالاب‌های زیرسطحی بیشتری از آب مایع را در مریخ پیدا کرده است.

مارس اکسپرس مریخ آب

به گزارش اورانوس و به نقل از ایسنا، مدارگرد مارس اکسپرس متعلق به آژانس فضایی اروپا شواهدی از آب مایع بیشتری را در زیر کلاهک یخی مریخ در قطب جنوب این سیاره پیدا کرده است.

محققان بر اساس داده‌های حاصل از “رادار پیشرفته مریخ برای امواج صوتی زیرسطحی و یون‌کره” (MARSIS) سه دریاچه زیرسطحی جدید پیدا کرده‌اند که بزرگترین آنها ۲۰ در ۳۰ کیلومتر وسعت دارد.

تیم عملیاتی مارس اکسپرس در سال ۲۰۱۸ کشف کرد که کلاهک‌های یخی مریخ در همه جا یخی نیستند، بلکه در واقع دریاچه‌های بزرگ و زیرسطحی از آب مایع دارند.



با استفاده از ابزار MARSIS برای کاوش در زیر کلاهک قطب جنوب مریخ از اردیبهشت 1391 و شهریور 1394، مدارگرد مارس اکسپرس از دریاچه‌ای به طول ۲۰ کیلومتر در زیر ۱.۵ کیلومتر یخ نقشه برداری کرده است و اکنون با تجزیه و تحلیل مجدد داده‌های مشابه، دریاچه‌های بیشتری در عمق مشابه آشکار شده‌اند.

طبق گفته آژانس فضایی اروپا، این دریاچه و مجموعه دریاچه‌های کوچکتر شبیه دریاچه‌های زیر یخ موجود در زیر یخ‌های مناطق گرینلند، کانادا و قطب جنوب هستند. با این حال، به دلیل دمای انجماد در مناطق قطبی مریخ، آب این دریاچه‌ها احتمالاً بسیار شور است که توانسته مایع باقی بماند.

این آب احتمالاً به قدری شور است که ممکن است این دریاچه‌ها به اندازه دریاچه‌های نمک روی زمین فاقد حیات باشند، با این وجود میکروب‌های جان‌سختی در زمین وجود دارند که در شرایط درجه حرارت زیاد، شرایط اسیدی، قلیایی یا غلظت شیمیایی بالا قادر به زندگی هستند، بنابراین ممکن است نوعی از حیات به همین شکل در دریاچه‌های زیرسطحی مریخ نیز وجود داشته باشد.

جو بسیار نازک مریخ به معنای آن است که هیچ آبی به صورت مایع نمی‌تواند در سطح آن وجود داشته باشد، اما آژانس فضایی اروپا می‌گوید که این آب‌های زیرسطحی ممکن است میلیون‌ها یا میلیاردها سال از شر تابش‌های کیهانی و نور شدید خورشید دور مانده باشند و وجود آنها مربوط به دوره‌ای است که مریخ بسیار گرم‌تر و مرطوب‌تر بوده و دارای دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و اقیانوس‌هایی بوده است.

 

منبع

درباره ی علی آزادگان

ستاره‌شناس آماتور، معلم نجوم، فیزیک‌دان، نویسنده و مترجم، عکاس و دانشجوی دکتری تخصصی اپتیک

مطلب پیشنهادی

فتوبیوریکتور

کلید پیشرفت فضایی، فتوسنتز مصنوعی است

برای سفرهای فضایی طولانی از قبیل زندگی در ماه یا سفر به مریخ ضروری است …

دیدگاهتان را بنویسید